Skip to content
  Subota 18 listopada 2025
Najnovije
18. listopada 2025.Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok 16. listopada 2025.Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje 16. listopada 2025.Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana 16. listopada 2025.Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu 16. listopada 2025.Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni 14. listopada 2025.Novalja osvojila prestižnu AIVA nagradu: Sportska priča koja se živi na terenu i na filmu
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Uskršnji doručak u Novalji: tradicionalna gastronomija i vrhunska zabava
Gastro

Uskršnji doručak u Novalji: tradicionalna gastronomija i vrhunska zabava

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—1. travnja 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

U Novalji je uz stotine posjetitelja održan tradicionalni Uskršnji doručak, jedna od najstarijih manifestacija koja se održava od 2001. godine. 

Trg Bazilike u Novalji bio je premalen za sve one koji su htjeli kušati tradicionalne domaće specijalitete i proizvode lokalnih OPG-ova. Kao i proteklih godina Uskršnji doručak u Novalji otvorili su pivači pisme nakanat Goran Vidas i Ivan Dabo, koji i danas pažljivo čuvaju nematerijalnu kulturnu baštinu izvodeći izvorne starinske pjesme. Radi se o jednostavnim pjesmama sa svega nekoliko tonova, a takve su se pjevale u polju, na moru i domovina starih Pažana.

Potom se za višesatni glazbeni spektakl pobrinula grupa Cambi izvodeći dobro nam poznate hitove.

grupa-cambi-novalja
Grupa Cambi / foto: Tea Rožman Svedrović

Pjevalo se i plesalo te upoznavalo s novaljskom bogatom tradicijom i gastronomijom. Posluživao se doručak koji se od davnina nalazio na blagdanskom novaljskom stolu, poput paškog sira, skute, fritaje sa šparogama, makaruna, liganja, luka, šunke, fritula, raznih slastica od kojih je najviše pažnje privukla skuta, kraljica proljeća otoka Paga. Posebno je omiljena štrudla od skute, ali i nešto modernija verzija čokoladne košarice od skute.

uskrsnji-dorucak-novalja
Foto: Tea Rožman Svedrović
uskrsnji-dorucak-u-novalji
Foto: Eugen Rebernišak
uskrsnji-dorucak-u-novalji-2
Više članaka

U Osijeku prezentirana vrhunska namirnica – riječna riba u modernom ruhu

9. studenoga 2023.

Gremo ist! Novaljski mladi kuhari oduševili tradicijom na tanjuru

2. lipnja 2025.

Kako pripremiti ukusan quiche sa sunčanicama

29. rujna 2023.

Uskršnji doručak u Novalji obilježava i početak nove turističke sezone što je ovoga vikenda bilo posebno vidljivo. Ulice pune posjetitelja, kako domaćih tako i stranih.

uskrsni-dorucak-u-novalji-riva
Foto: Eugen Rebernišak
Uskršnji doručak u Novalji tradicija koja traje

“Uskršnji doručak jedna je od najstarijih novaljskih tradicionalnih manifestacija koja se održava od 2001. godine. Drago mi je da su ovi tradicionalni proizvodi doslovno planuli u nekoliko minuta, što nam govori da su prepoznati od strane turista. Kako domaćih tako i stranih. Kulturna baština otoka Paga je itekako bogata i mi ju na ovaj način želimo očuvati, prenositi na mlađe naraštaje, ali i širiti dalje. Želimo da naši turisti znaju da ne dolaze samo na destinaciju koja ima prekrasne plaže i kristalno čisto more, već bogatu povijest i kulturnu baštinu vrijednu divljenja, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran.  

Uskršnjim doručkom smo zapravo otvorili sezonu i ako je suditi po proteklom vikendu, ali i najavama koje imamo za sljedeće mjesece, bit će ovo još jedna uspješna godina. Naravno, svega toga ne bi bilo bez naših vrijednih otočana. Zajedno smo osluškivali želje i potrebe turista kako bi Novalju prije svega učinili cjelogodišnjom turističkom destinacijom. Za sada u tome uspijevamo, jer nam se smještajni kapaciteti pune od sada, pa sve tamo do božićnih blagdana”, dodala je Šćiran. 

marina-sciran
Direktorica TZG Novalja Marina Šćiran / foto: Eugen Rebernišak

Osim tradicionalne trpeze, Uskršnji doručak godinama okuplja i lokalne OPG-ove koji proizvode kozmetiku na bazi aromatičnog bilja. OPG Anton Škunca osnovano je 2013. godine i danas svih pet članova obitelji uspješno gradi obiteljsku proizvodnju. Otac, majka, tri kćeri i sin bave se ekološkom proizvodnjom i preradom organski uzgojenog aromatičnog bilja na otoku Pagu. Na plantaži uzgajaju smilje, a imaju i 960 stabala smokava, 350 maslina i 200 stabala badema, sve organski s eko certifikatom. Sve je krenulo prije 11 godina kada smo bili na prekretnici – ostati ovdje na otoku ili otići u Irsku, rekao je Nikola Škunca.

uskrsnji-dorucak-u-novalji-kadila
Foto: Tea Rožman Svedrović

Ostali su dakako i nisu pogriješili. Danas Irci, među ostalim i zbog njih, dolaze k nama u Hrvatsku.

Naslovna fotografija: Eugen Rebernišak, TZG Novalja

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

7. Life on Mars trail i njegovu izvanzemaljsku moć iskusilo 1000 sudionika
Zagrebački ZOO ima novu bebu: Na svijet došao sabljorogi oriks
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Ispečena najduža štrudla na svijetu, Hrvatska oborila Guinnessov rekord

7. rujna 2025.0
Gastro

Štrudlafest ove godine sprema pravi spektakl! Imamo recept za najbolju štrudlu

1. rujna 2025.0
Gastro

Restorani u Novalji koji su nas osvojili lokalnom ponudom i cijenama

16. kolovoza 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Outdoor

Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok

18. listopada 2025.0
Intervju

Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje

16. listopada 2025.0
Životinje

Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana

16. listopada 2025.0
Sport

Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu

16. listopada 2025.0
Hrvatska

Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni

16. listopada 2025.0
Hrvatska

Novalja osvojila prestižnu AIVA nagradu: Sportska priča koja se živi na terenu i na filmu

14. listopada 2025.0
Učitaj više
team-building
Outdoor

Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok

ivona-makar
Intervju

Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje

plavi-varan
Životinje

Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana

hoo-hhs-kodric
Sport

Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu

perusic-jesen
Hrvatska

Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni

novalja 3
Hrvatska

Novalja osvojila prestižnu AIVA nagradu: Sportska priča koja se živi na terenu i na filmu

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum