Skip to content
  Utorak 25 studenoga 2025
Najnovije
25. studenoga 2025.Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča 25. studenoga 2025.Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti 23. studenoga 2025.Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma 22. studenoga 2025.Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše 21. studenoga 2025.Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati? 21. studenoga 2025.Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  U Žminju najveća istrijanska pinca!
Gastro

U Žminju najveća istrijanska pinca!

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—3. travnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Približava nam se Uskrs i radosno vrijeme kad se tradicionalno pripremamo za proslavu ovoga blagdana. U srcu Istre na Cvjetnicu je održana gastro manifestacija na kojoj je ispečena pinca od rekordna 43 kilograma!

Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava ovaj značajan period koji označava početak turističke sezone na našem najvećem poluotoku, Žminj je među prvima otvorio svoja vrata posjetiteljima na „istrijanskoj pinci“. Manifestacija je to posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču. Podsjeća nas na neka, ne tako davna vremena, kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom proslave Uskrsa.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Žminj (@visitzminj)

Pinca se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je toj jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su pripremale i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle ispod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i naravno grožđice. Na kraju se vrh prereže u obliku križa i ukrasi lišćem masline.

Više članaka

Pidoća i debit se vole, za sve ljubitelje dobre hrane i pića

5. lipnja 2025.

Golabki – sarma na poljski način najbolja u zimskim mjesecima

26. studenoga 2023.

Turkish Airlines uvodi novu čaroliju okusa u svoje jelovnike tijekom leta

16. svibnja 2023.

Na ovogodišnjoj manifestaciji posjetitelji u Žminju mogli su vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložile su pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima.
no bilo je tu i pituranih jaja.

Ove je godine postavljen i novi rekord. Rekordna mega pinca teži 43 kg, čime je za 7 kilograma premašila prošlogodišnju.

pinca_zminj
Rekordna mega pinca teži 43 kg.

U nastavku vam donosimo recept za ovu fantastičnu uskrsnu mega slasticu:

22,5 kg brašna
1,5 kg kvasca
45 cijelih jaja i 45 žutanjaka
9 l mlijeka
4,5 l kiselog vrhnja
4,5 kg šećera
23 vrećice vanilin šećera
750 grama soli
1,8 kile rastopljenog maslaca
naribana kora 23 limuna i 23 naranče
1,5 l ruma
2,25 kg grožđica

Pincu je pekla Zdenka Jakus punih 9 sati!

Vjerujemo da ovih blagdana ipak nećete imati potrebe za pincom od 43 kilograma, pa vam u nastavku pišemo recept za manju koju ćete moći ugurati u pećnicu:

1 kg brašna
4 cijela jaja
6 žlica šećera
10 dkg maslaca
1 vanilin šećer
1 dcl ruma
10 dkg grožđica
1 naribana kora limuna
10 dkg kvasca
3 dcl mlijeka
Peči 50 minuta na 150 stupnjeva.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Žminj (@visitzminj)

Kontakt

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Mjesečev plato na otoku Krku
Ris Kras u Nacionalnom parku Plitvička jezera
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

25. studenoga 2025.0
Gastro

Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više

11. studenoga 2025.0
Gastro

Najbolji majstori čvaraka i chef koji čuva tajne bilogorskih okusa

10. studenoga 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Lifestyle

Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča

25. studenoga 2025.0
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

25. studenoga 2025.0
Lifestyle

Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma

23. studenoga 2025.0
Intervju

Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše

22. studenoga 2025.0
Aktualnosti

Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati?

21. studenoga 2025.0
Intervju

Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere

21. studenoga 2025.0
Učitaj više
Advent-u-Samoboru
Lifestyle

Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča

restorani-u-okolici-plitvica
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

dht
Lifestyle

Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma

pero-kuterovac
Intervju

Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše

vjesnik-pozar-sasa-perko
Aktualnosti

Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati?

klara-siljeg
Intervju

Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum