Novaljski makaruni na iglu tradicionalno su jelo koje su Novaljke na otoku Pagu stoljećima pažljivo izrađivale i oblikovale za svoje obitelji. Nekad obavezno na stolovima domaćinstava, a u današnje ih vrijeme uslijed ubrzanog načina života izrađuju tek rijetki.
Mnogi su pomalo i zaboravili kako se izrađuju makaruni, no Učenička zadruga Feralić doskočila je i tom problemu te s Gradom Novaljom i Centrom za kulturu Grada Novalje, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novalje organizirala radionicu izrade novaljskih makaruna na iglu.
Učenička zadruga Feralić
Učenička zadruga Feralić osnovana je 2022. godine i danas broji više od 150 članova, uglavnom učenika Osnovne škole A. G. Matoša iz Novalje te njihovih roditelja i učitelja. Osnovana je kao oblik izvannastavne aktivnosti te učenicima omogućuje razvoj vlastitih sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena. Zadruga broji i tri sekcije: Za špaheron, Škartoc pun svega i Merlić, a stalno organiziranje radionica omogućuje učenicima kvalitetno provođenje slobodnog vremena te njegu tradicije otoka Paga.
Radionica je održana u Kulturnom centru Gozdenica u Novalji i okupila je 50-ak polaznika. Naučili smo što su novaljski makaruni na iglu i kako pripremiti ovo tradicionalno jelo.
Novaljski makaruni na iglu
Novaljski makaruni na iglu najčešće se poslužuju kao glavno jelo uz gulaš od mesa, a u nastavku vam donosimo recept.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
1 cijelo jaje
3 žumanjka
3 dcl mlake vode
1/2 maslaca
1 dcl ulja
malo soli
Priprema:
Maslac rastopite, ostavite da se malo ohladi, pa ga zajedno s ostalim sastojcima stavite u plastičnu zdjelu i umiješajte tijesto.
Tijesto prekrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata. Nakon toga na sredinu igle za pletenje ili veliki drveni štapić za ražnjiće stavite komadić tijesta veličine šljive. Trljajte ga među dlanovima tako da ostane rupa u sredini, a makarun bude dužine 8-12 cm.
U veliom loncu zakuhajte vodu s malo soli i kad zakuha stavite makarune. Kuhajte ih 20-ak minuta, odnosno dok se svi ne dignu na vrh.