Skip to content
  Utorak 25 studenoga 2025
Najnovije
25. studenoga 2025.Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča 25. studenoga 2025.Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti 23. studenoga 2025.Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma 22. studenoga 2025.Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše 21. studenoga 2025.Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati? 21. studenoga 2025.Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Jednostavna Bumbarska torta od badema sa samo 3 sastojka
GastroRecepti

Jednostavna Bumbarska torta od badema sa samo 3 sastojka

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—13. listopada 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Bumbarska torta od badema ima samo 3 sastojka i toliko je ukusna i jednostavna da ćete ju poželjeti napraviti već danas!

Tradicionalna bumbarska torta od badema svojevrstan je zaštitni znak Vodnjana. Jela se za Božić, Uskrs, svadbe i druge važne događaje. Sve što trebate za ovu slasticu jesu: jaja, šećer i bademi.

Gastronomija u Vodnjanu, kao i uopće istarska, nalazi svoje temelje u venecijanskoj kuhinji, ali s varijacijama i dodacima austrugarskog te slavenskog utjecaja. Vodnjanska je kuhinja vrlo bogata mirisima i okusima, a tradicionalni recepti se prenose s koljena na koljeno.

bumbarska-torta-vodnjan1
Bumbarska torta
Sastojci:

300 g badema

300 g šećera

Više članaka

Okusi središnju Istru uz Fritaje i proljetne manjade

5. travnja 2025.

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

25. studenoga 2025.

Kulinarska zvijezda Ana Roš oduševila goste porečkog restorana Spinnaker

31. listopada 2023.

8 jaja

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U posebnoj posudi izradite snijeg od bjelanjaka, zatim pjenasto istucite žumanjke sa šećerom. U smjesu sa žumanjcima naizmjenično dodajte fino mljevene bademe i snijeg, na način da se miješa odozdo prema gore, sporim pokretima, da se dobije smjesa bez grudica. Kalup za tortu premažite maslacem i lagano pospite brašnom, a višak brašna otresite. Stavite u hladnu pećnicu. Pecite na 180 stupnjeva 40 minuta. Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu i nasjeckanim bademima.

Za ovu deliciju treba strpljenja. Nekad su se sastojci miješali po sat vremena. Ako ih pitate i danas, „Bumbarke“ preporučuju da miksate žumanjke što dulje. Smjesa mora biti pjenasta, a snijeg od bjelanjaka čvrst. Jaja ne smiju biti iz frižidera, nego ih valja izvaditi večer ranije. Tajna ove torte je u načinu njene pripreme. U žumanjke se naizmjenično dodaju fino mljeveni bademi i snijeg, koji se miješa odozdo prema gore, sporim pokretima. Ne preporuča se brzati jer se torta neće dignuti. Pomno obrađena smjesa stavlja se u hladnu pećnicu, koja se tek onda pali na 180 stupnjeva.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Vodnjan (@visitvodnjan)

Ova se torta tradicionalno priprema u gradu Vodnjanu-Dignano, otkud i dolazi njeno ime. Naime, stanovnici Vodnjana koji govore istroromanski (istriotski) nazivaju se „bumbarima“.

Zašto bumbari? Pretpostavlja se da je naziv nastao pogrešnim izgovorom riječi burbero, što bi značilo negostoljubivi,  ili fa bumba, što znači piti.

Članak u suradnji s TZ Vodnjan

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Mjesec borbe protiv raka: edukacija, prevencija i podrška ključni elementi za zdravlje žena
Berbom maslina u Vodnjanu najavljeno 17. izdanje Dana mladog maslinovog ulja
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

25. studenoga 2025.0
Gastro

Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više

11. studenoga 2025.0
Gastro

Najbolji majstori čvaraka i chef koji čuva tajne bilogorskih okusa

10. studenoga 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Lifestyle

Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča

25. studenoga 2025.0
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

25. studenoga 2025.0
Lifestyle

Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma

23. studenoga 2025.0
Intervju

Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše

22. studenoga 2025.0
Aktualnosti

Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati?

21. studenoga 2025.0
Intervju

Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere

21. studenoga 2025.0
Učitaj više
Advent-u-Samoboru
Lifestyle

Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča

restorani-u-okolici-plitvica
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

dht
Lifestyle

Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma

pero-kuterovac
Intervju

Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše

vjesnik-pozar-sasa-perko
Aktualnosti

Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati?

klara-siljeg
Intervju

Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum