Skip to content
  Petak 19 prosinca 2025
Najnovije
18. prosinca 2025.Predstavljena knjiga Hrvatska – SAD (ili nikad) 17. prosinca 2025.Zrinka Ljutić i Ivan Kvesić najbolji sportaši Grada Zagreba 17. prosinca 2025.Advent u Novalji slavi jubilej: Deseto izdanje blagdanske čarolije oduševilo Novaljce 16. prosinca 2025.Reportaža o Majstorskoj cesti dobila posebno priznanje FIJET-a 14. prosinca 2025.Maja Racanović o svjetskoj bronci: Finale sam otplesala iz gušta, nestao je sav pritisak 11. prosinca 2025.Međunarodni dan planina obilježava se s temom ledenjaka
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Kultura  Novaljski makaruni na iglu, tradicija koju njeguju i najmlađi
Kultura

Novaljski makaruni na iglu, tradicija koju njeguju i najmlađi

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—20. studenoga 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Novaljski makaruni na iglu tradicionalno su jelo koje su Novaljke na otoku Pagu stoljećima pažljivo izrađivale i oblikovale za svoje obitelji. Nekad obavezno na stolovima domaćinstava, a u današnje ih vrijeme uslijed ubrzanog načina života izrađuju tek rijetki.

Mnogi su pomalo i zaboravili kako se izrađuju makaruni, no Učenička zadruga Feralić doskočila je i tom problemu te s Gradom Novaljom i Centrom za kulturu Grada Novalje, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novalje organizirala radionicu izrade novaljskih makaruna na iglu.

novaljski-makaruni-na-iglu
Novaljski makaruni na iglu / foto: Tea Rožman Svedrović
Učenička zadruga Feralić

Učenička zadruga Feralić osnovana je 2022. godine i danas broji više od 150 članova, uglavnom učenika Osnovne škole A. G. Matoša iz Novalje te njihovih roditelja i učitelja. Osnovana je kao oblik izvannastavne aktivnosti te učenicima omogućuje razvoj vlastitih sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena.  Zadruga broji i tri sekcije: Za špaheron, Škartoc pun svega i Merlić, a stalno organiziranje radionica omogućuje učenicima kvalitetno provođenje slobodnog vremena te njegu tradicije otoka Paga.

Radionica je održana u Kulturnom centru Gozdenica u Novalji i okupila je 50-ak polaznika. Naučili smo što su novaljski makaruni na iglu i kako pripremiti ovo tradicionalno jelo. 

novaljski-makaruni-na-iglu-radionica
Radionica izrade novaljskih makaruna na iglu / foto: Učenička zadruga Feralić

Novaljski makaruni na iglu

Novaljski makaruni na iglu najčešće se poslužuju kao glavno jelo uz gulaš od mesa, a u nastavku vam donosimo recept.

Sastojci:

Više članaka

Baranjski bećarac proglašen najboljom kulturnom manifestacijom u 2023.

11. travnja 2024.

Oscar 2024: Oppenheimer osvojio čak sedam kipića

11. ožujka 2024.

“Pristup” festivalu Brdo knjiga u knjižnicama Grada Zagreba

4. travnja 2024.

1 kg glatkog brašna

1 cijelo jaje

3 žumanjka

3 dcl mlake vode

1/2 maslaca

1 dcl ulja

malo soli

Priprema:

Maslac rastopite, ostavite da se malo ohladi, pa ga zajedno s ostalim sastojcima stavite u plastičnu zdjelu i umiješajte tijesto.

Tijesto prekrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata. Nakon toga na sredinu igle za pletenje ili veliki drveni štapić za ražnjiće stavite komadić tijesta veličine šljive. Trljajte ga među dlanovima tako da ostane rupa u sredini, a makarun bude dužine 8-12 cm.

novaljski-makaruni
Priprema tijesta za oblikovanje / Foto: Tea Rožman Svedrović
novaljski-makaruni-na-iglu-4
Izrada makaruna na iglu / foto: Učenička zadruga Feralić

U veliom loncu zakuhajte vodu s malo soli i kad zakuha stavite makarune. Kuhajte ih 20-ak minuta, odnosno dok se svi ne dignu na vrh.

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Tripice, jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti
DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine Dubašnica – Malinska
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Kultura

Predstavljena knjiga Hrvatska – SAD (ili nikad)

18. prosinca 2025.0
Kultura

Film Novalja – Your Island Story ponovno nagrađen

16. studenoga 2025.0
Kultura

Camino Banovina dio europske obitelji Puta sv. Jakova

1. listopada 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Kultura

Predstavljena knjiga Hrvatska – SAD (ili nikad)

18. prosinca 2025.0
Sport

Zrinka Ljutić i Ivan Kvesić najbolji sportaši Grada Zagreba

17. prosinca 2025.0
Lifestyle

Advent u Novalji slavi jubilej: Deseto izdanje blagdanske čarolije oduševilo Novaljce

17. prosinca 2025.0
Hrvatska

Reportaža o Majstorskoj cesti dobila posebno priznanje FIJET-a

16. prosinca 2025.0
Sport

Maja Racanović o svjetskoj bronci: Finale sam otplesala iz gušta, nestao je sav pritisak

14. prosinca 2025.0
Ekologija

Međunarodni dan planina obilježava se s temom ledenjaka

11. prosinca 2025.0
Učitaj više
hrvatska-sad-ili-nikad
Kultura

Predstavljena knjiga Hrvatska – SAD (ili nikad)

najbolji-sportasi-zagreba
Sport

Zrinka Ljutić i Ivan Kvesić najbolji sportaši Grada Zagreba

advent-u-novalji
Lifestyle

Advent u Novalji slavi jubilej: Deseto izdanje blagdanske čarolije oduševilo Novaljce

tea-rozman-svedrovic-priznanje-majstorska-cesta
Hrvatska

Reportaža o Majstorskoj cesti dobila posebno priznanje FIJET-a

maja-racanovic
Sport

Maja Racanović o svjetskoj bronci: Finale sam otplesala iz gušta, nestao je sav pritisak

dan-planina
Ekologija

Međunarodni dan planina obilježava se s temom ledenjaka

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum