Okruglice od krumpira jedno su od jačih i masnijih jela. U kuhinjama Poljaka obavezno se nalazi zimi, a okruglice se poslužuju s prženim komadićima slanine prelivenim svinjskom mašću.
Sastojci:
1,5 kg krumpira
2 žlice krumpirovog škroba
2 žlice pšeničnog brašna
panceta
luk
Priprema:
Ogulite i skuhajte 1 kg krumpira, te napravite pire.
Ostatak krumpira ogulite i naribajte, te ocijedite višak vode.
U veću zdjelu stavite pire i naribani krumpir, te dodajte brašno, krumpirov škrob te sol. Sve dobro promiješajte i oblikujte kuglice veličine malo veće od golf loptice.
U kipuću slanu vodu dodajte kuglice i kuhajte ih 2-3 minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
Za to vrijeme narežite pancetu na kockice i popržite ju s lukom na tavi 5-6 minuta.
Pyzyje izvadite iz vode i prelijte ih s pancetom i lukom.
Foto: Domagoj Sever