Skip to content
  Petak 4 srpnja 2025
Najnovije
3. srpnja 2025.Mažoretkinja Larisa Bertović nova je miss sporta Hrvatske 3. srpnja 2025.Šibenik slavi Arsena, Mišu, Vicu i ostale velikane 2. srpnja 2025.Aurelia, Centar mini atletike i Kuglana Zaprešić ugostili finalistice Miss sporta Hrvatske 2025. 1. srpnja 2025.Mia Šimunić: Živim vaterpolo zajedno sa svojim stožerom, postali smo baš prava obitelj 30. lipnja 2025.Finalistice Miss sporta Hrvatske započele s pripremama u Zaprešiću 30. lipnja 2025.Vodič kroz Perušić, savršenu destinaciju za vruće ljetne dane
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Recept za stari obwarzanek i danas na stolovima Poljaka
GastroRecepti

Recept za stari obwarzanek i danas na stolovima Poljaka

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—1. travnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Obwarzanek je jedno od najprepoznatljivijih poljskih peciva. Toliko je popularan da ga se koristi i u marketinške svrhe, posebno u Krakowu, odakle izvorno potječe. Povijest obwarzaneka seže u daleku prošlost. Prvi spomen datira još iz 13. stoljeća, a danas Krakow ima i muzej posvećen obwarzaneku krakovskom.

Naziv “obwarzanek” odnosi se na proces proizvodnje i potječe od riječi “obwarzać”  što označava posebnu tehniku kuhanja prije pečenja. Naime, tijesto se ručno oblikuje u prsten, kratko se kuha u vodi kako bi se postigla kompaktna tekstura, a zatim peče posoljen i premazan makom ili sezamom. 

Imaju kratak rok trajanja, a najbolji su ako se pojedu nekoliko sati nakon pečenja.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

100 g maslaca

100 ml mlake vode

More stories

Krafne pune ljubavi i pažnje by Janja Benić

11. veljače 2023.

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.

Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti

29. studenoga 2023.

100 ml mlijeka

25 g instant kvasca

prstohvat soli i šećera

Za posipanje: sol, mak, sezam, sjemenke

Priprema:

Mlijeko, vodu, kvasac, sol, šećer, maslac i brašno sjediniti i zamijesite tijesto. Mijesite dok ne postane potpuno glatko i ne lijepi se za prste. Dodajte po malo brašna sve dok se ne prestane lijepiti. Pokrijte kuhinjskom krpom, stavite na toplo mjesto i ostavite da se diže 20 minuta.

Stavite tijesto na ravnu površinu, oblikujte ga u valjak i razrežite na 8 jednakih dijelova. Od svakog dijela napravite manji valjak dužine 50 cm, presavijte po sredini i držeći jedan kraj rukom, drugi motajte u spiralu. Spojite krajeve tako da dobijete oblik prstena. 

U kipuću vodu pažljivo stavite obwarzanke i kuhajte ih 1-2 minute, odnosno dok ne isplivaju na vrh. Zakuhajte malo vode i stavite je u obwarzanke. Kuhajte 1-2 minute ili dok ne dođu do vrha. 

Potom ih pažljivo izvadite, složite na lim za pečenje i pospite makom, sezamom ili solju. 

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumene na vrhu.

Kontakt

Foto: Domagoj Sever

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Sękacz, poljski desert koji morate znati pripremiti
Mjesečev plato na otoku Krku
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Gastro

TOP 5 restorana Bilogorskog kraja u kojima se stvarno dobro jede

7. lipnja 2025.0
Gastro

Pidoća i debit se vole, za sve ljubitelje dobre hrane i pića

5. lipnja 2025.0
Gastro

Gremo ist! Novaljski mladi kuhari oduševili tradicijom na tanjuru

2. lipnja 2025.0
Load more
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Read also
Lifestyle

Mažoretkinja Larisa Bertović nova je miss sporta Hrvatske

3. srpnja 2025.0
Kultura

Šibenik slavi Arsena, Mišu, Vicu i ostale velikane

3. srpnja 2025.0
Lifestyle

Aurelia, Centar mini atletike i Kuglana Zaprešić ugostili finalistice Miss sporta Hrvatske 2025.

2. srpnja 2025.0
Intervju

Mia Šimunić: Živim vaterpolo zajedno sa svojim stožerom, postali smo baš prava obitelj

1. srpnja 2025.0
Lifestyle

Finalistice Miss sporta Hrvatske započele s pripremama u Zaprešiću

30. lipnja 2025.0
Hrvatska

Vodič kroz Perušić, savršenu destinaciju za vruće ljetne dane

30. lipnja 2025.0
Load more
larisa-bertovic
Lifestyle

Mažoretkinja Larisa Bertović nova je miss sporta Hrvatske

sibenik
Kultura

Šibenik slavi Arsena, Mišu, Vicu i ostale velikane

miss-sporta-2025
Lifestyle

Aurelia, Centar mini atletike i Kuglana Zaprešić ugostili finalistice Miss sporta Hrvatske 2025.

mia-simunic
Intervju

Mia Šimunić: Živim vaterpolo zajedno sa svojim stožerom, postali smo baš prava obitelj

miss-sporta
Lifestyle

Finalistice Miss sporta Hrvatske započele s pripremama u Zaprešiću

vodic-perusic
Hrvatska

Vodič kroz Perušić, savršenu destinaciju za vruće ljetne dane

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum