Skip to content
  Ponedjeljak 19 svibnja 2025
Najnovije
19. svibnja 2025.Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine 17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina 16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Sękacz, poljski desert koji morate znati pripremiti
Gastro

Sękacz, poljski desert koji morate znati pripremiti

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—1. travnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Sękacz je desert koji se priprema tako da tijesto više puta izlijemo na rotirajući ražanj. Kolač se polako peče na otvorenoj vatri (tradicionalniji način) ili u pećnici. Tijekom pečenja kremasto tijesto od jaja polako curi sa strane stvarajući prepoznatljiv oblik ove slastice.

Sastojci:

700 g oštrog brašna

300 g krumpirovog brašna

50 ml bijelog ruma

40 jaja

1 kg maslaca

700 g šećera

Više članaka

Turkish Airlines uvodi novu čaroliju okusa u svoje jelovnike tijekom leta

16. svibnja 2023.

Pivovara Medvedgrad obilježila 30 godina inovacije, tradicije i finih lagera

22. ožujka 2024.

Izabrana najbolja štrudla Hrvatske! Ovogodišnji Štrudlafest oduševio posjetitelje

8. rujna 2024.

2 vanilin šećera

1 l kiselog vrhnja

sok od jednog limuna

prstohvat soli

ulje

Priprema:

Maslac i šećer miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dok miksate dodajte žumanjke (koje ste prethodno odvojili od bjelanjaka), rum, vanilin šećer, kiselo vrhnje, limunov sok i brašno.

Od bjelanjaka i malo soli istucite čvrsti snijeg i polako ga pomiješajte sa smjesom od jaja.

Za pečenje će vam biti potreban poseban drveni valjak kojega treba omotati u papir za pečenje i namazati maslacem. Oklagiju treba dobro zagrijati i potom žlicom preko nje prelijevati tijesto koje će se stvrdnuti i pritom stvarati karakterističan oblik.

Pečenje traje oko 2-3 sata, a s obzirom na to da većina kod kuće nema potreban pribor, danas se najčešće sekacz peče u pećnici. 

Za pečenje u pećnici sve sastojke prepolovite na pola. Premažite lim maslacem, izlijte dio tijesta tako da pokrije dno i pecite 5-7 minuta na 200°C. Kad porumeni, ponovite postupak s tijestom i pecite još 5 minuta i tako dok ne potrošite svu smjesu.

Kontakt

Foto: Domagoj Sever

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Recept za poljski cebularz koji morate isprobati
Recept za stari obwarzanek i danas na stolovima Poljaka
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Ekologija

Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine

19. svibnja 2025.0
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Učitaj više
kraljicina-plaza
Ekologija
Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
marino-bloudek
Sport
Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum