Sękacz je desert koji se priprema tako da tijesto više puta izlijemo na rotirajući ražanj. Kolač se polako peče na otvorenoj vatri (tradicionalniji način) ili u pećnici. Tijekom pečenja kremasto tijesto od jaja polako curi sa strane stvarajući prepoznatljiv oblik ove slastice.
Sastojci:
700 g oštrog brašna
300 g krumpirovog brašna
50 ml bijelog ruma
40 jaja
1 kg maslaca
700 g šećera
2 vanilin šećera
1 l kiselog vrhnja
sok od jednog limuna
prstohvat soli
ulje
Priprema:
Maslac i šećer miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dok miksate dodajte žumanjke (koje ste prethodno odvojili od bjelanjaka), rum, vanilin šećer, kiselo vrhnje, limunov sok i brašno.
Od bjelanjaka i malo soli istucite čvrsti snijeg i polako ga pomiješajte sa smjesom od jaja.
Za pečenje će vam biti potreban poseban drveni valjak kojega treba omotati u papir za pečenje i namazati maslacem. Oklagiju treba dobro zagrijati i potom žlicom preko nje prelijevati tijesto koje će se stvrdnuti i pritom stvarati karakterističan oblik.
Pečenje traje oko 2-3 sata, a s obzirom na to da većina kod kuće nema potreban pribor, danas se najčešće sekacz peče u pećnici.
Za pečenje u pećnici sve sastojke prepolovite na pola. Premažite lim maslacem, izlijte dio tijesta tako da pokrije dno i pecite 5-7 minuta na 200°C. Kad porumeni, ponovite postupak s tijestom i pecite još 5 minuta i tako dok ne potrošite svu smjesu.
Foto: Domagoj Sever