Borovnice, te male plave bobice svakoga ljeta zaplave polja OPG-a Hainž u Maruševcu nedaleko Varaždina. Ovdje možete doživjeti cijelu priču Verene i Hrvoja, koji se osim borovnicama bave uzgojem heljde, buče, lavande te proizvode med.
Borovnice su prirodni lijek za snižavanje šećera i jedan od najjačih antioksidansa. Sadrže vlakna, magnezij, vitamine C i K, a redovitom konzumacijom mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti. Njihova konzumacija povoljno utječe i na sposobnost pamćenja, jer pospješuju protok krvi. Zbog svojih blagotvornih učinaka često ih koriste sportaši, jer pomažu pri bržem oporavku mišića nakon treninga. To su samo neka od korisnih svojstava ovih magičnih plavih bobica, od čijih listova možete pripremiti čaj koji pomaže kod upale usne šupljine ili probavnih tegoba.
Verena i Hrvoje Hainž život u Njemačkoj zamijenili Maruševcem
Hrvoje je inženjer aeronautike koji je godinama radio kao kuhar, a natjecao se i u kulinarskoj emisiji MasterChef, dok je Verena po struci odgojiteljica. Prije desetak godina s diplomama su otišli u Njemačku u potragu za boljim životom. I financijski gledano našli su ga. No, ljubav prema rodnom mjestu, odvojenost od obitelji i prijatelja prevagnula je u odluci da svoj život ipak nastave u Zagorju.
Donedavno su svakoga petka nakon posla u Münchenu vozili petstotinjak kilometara kako bi vikendom mogli raditi na svojoj zemlji. Hrvoje je prije više od godinu dana dao otkaz u BMW-u i potpuno se posvetio OPG-u, dok Verena i dalje putuje. U Münchenu još uvijek radi kao odgojiteljica i zamjenica ravnateljice u jednom gradskom vrtiću, no nada se konačnom povratku kući iduće godine.
– U Njemačkoj sam dobila posao u vrtiću, a potom je 2014. došao i Hrvoje. Ubrzo smo shvatili da se definitivno želimo vratiti u Hrvatsku. Jako je naporno bilo stalno putovanje, pogotovo kad smo oboje radili u Njemačkoj. To su zapravo izgubljeni sati na cesti i jedva čekam konačni povratak kući, istaknula je Verena.
– Lijepo je u Münchenu, miran je to i siguran grad, ali ne daje vremena za druženje, nema spontanih okupljanja s prijateljima, roštiljanja vikendima. I tu nam je život u Hrvatskoj najviše nedostajao. Odlučili smo stoga zaraditi te gradski život zamijeniti onim na selu.
– Naslijedili smo zemlju od djeda i bake, te počeli tražiti što se tu može uzgajati. Htjeli smo nešto u što se možda malo više uloži u početku, ali poslije daje više zarade. Još kad smo saznali da je zemlja na kojoj planiramo zasade kisela, odluka je pala na borovnice, s obzirom na to da one vole kiseli medij. Imali smo kredite i jednostavno nismo mogli drugačije započeti cijelu priču s OPG-om, nego raditi u Njemačkoj. To nas je i držalo da tako dugo ostanemo, objašnjava Hrvoje.
Kišna godina pogoduje borovnicama
Od prošle godine Verena i Hrvoje Hainž imaju štand u Ivancu, tu je sad još i štand na otoku Ugljanu na kojem također prodaju borovnice, a dio dostavljaju i na kućni prag.
– Godina je bila kišna, no borovnicama nije naštetila. Njima zapravo i treba puno vlage, pa ove godine zahvaljujući kiši nismo morali navodnjavati. No spremni smo i na to u slučaju suše. Očekujemo do 4 tone borovnica do kraja sezone, a u ovih petnaestak dana koliko traje sezona, ubrali smo tonu i pol borovnica. Kako sazrijevaju, tako ih beremo i doslovno odmah prodamo.
– Rad na zemlji je težak, ali moramo biti realni i reći da zimi, od studenog pa sve tamo do veljače nema posla. Pčele spavaju, sve miruje i ne događa se ništa. Na proljeće već bude radova, najprije oko korova kad počnu ljepši dani, a potom kreće i briga oko pripreme nasada. Zanimljivo je i definitivno nam više odgovara život na selu. Volimo raditi i s te strane nema problema. Jednostavno želimo naći neku ravnotežu između rada i uživanja. To je u Hrvatskoj puno lakše postići nego vani ističe Hrvoje.
Zagorje – super gastro destinacija
S obzirom na to da Hrvoje ima veliko kulinarsko iskustvo, jednoga dana možda sve prošire i na super gastro priču.
– Prilikom jednog posjeta naši su prijatelji ostali zapanjeni ljepotom, čistoćom, hranom, dostupnošću nekih namirnica kojih u Njemačkoj više uopće nema. Voljeli bismo jednoga dana ponuditi svojim gostima i domaću kuhinju, sa što više namirnica s našega vrta i naših polja. Imamo ideju napraviti i luksuznu kuću za odmor. Želimo pokazati Zagorje kao super gastro destinaciju, zaključio je Hrvoje.
Borovnice možete naručiti na svoj kućni prag, otići do već spomenutih štandova ili ubrati sami tijekom dana na OPG-u Hainž uz prethodnu najavu na broj mobitela 091 178 1569.
Foto: Domagoj Sever