Torta de Mandole poznata je i kao “bumbarska” torta. Riječ je o starinskom receptu iz Vodnjana koji se kroz generacije prenosio usmenom predajom, a danas sve snažnije ulazi u fokus kulturne i gastronomske valorizacije.
Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.

U restoranu Vodnjanka u Zagrebu Torte de Mandole su kušali uz tradicionalno, također jedinstveno vino, Vin de Rosa – vino slatkastog okusa koje odiše mirisnim notama ruže, okusom se približava ugodnim slatkim likerima te očarava posebnom puninom okusa, dok nikako ne zaostaje u alkoholima kojih ima čak do 18%.
Tradicionalna torta de Mandole predstavljena je u restoranu Vodnjanka u Zagrebu, a događaj je organiziran s ciljem promocije ove jedinstvene torte te podizanja svijesti o njezinoj vrijednosti kao dijela hrvatske nematerijalne baštine. O torti, ali i nekim drugim tradicionalnim vodnjanskim delicijama gastronomskim zlatima kao što su visokovrijedna maslinova ulja, suhomesnati proizvodi te ostali poljoprivredni proizvodi s juga Istre, govorile su Morena Smoljan Makragić direktorica TZG Vodnjana, Diriana Delcaro Hrelja dogradonačelnica Grada Vodnjana i naravno gospođa Svjetlana Celija.

Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice. TZG Vodnjana nastavlja s promocijom tradicionlanih vrijednosti Vodnjanštine te je i Torta de Mandole dio ove hvalevrijedne akcije i bogatog tradicijskog nasljeđa.

Inicijative i aktivnosti Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju
ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti
lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na
nacionalnoj razini. Torta de mandole predstavlja jednu jedinstvenu slasticu koja je
pravi gastronomski biser Vodnjana.
Foto: Rene Karaman, TZ Vodnjan