Skip to content
  Nedjelja 18 svibnja 2025
Najnovije
17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina 16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja 15. svibnja 2025.Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Tripice, jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti
GastroRecepti

Tripice, jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—19. studenoga 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Špek fileki, tripice, vampi, dropci, škembići, jelo koje se priprema od očišćenog želuca (goveda, janjca, koze, svinje, divljači…) i izaziva ili obožavanje ili negodovanje. Moramo biti iskreni i priznati da su tripice bile jedno od rijetkih jela za koje smo i sami govorili da nismo obožavatelji, sve donedavno.

tripice
Tripice

Prošle godine u Starom Gradu na otoku Hvaru prijatelj Neno Šoljan iz Jurinog podruma napravio nam je tripice od grdobine i oduševili smo se morskom verzijom ovog jela. Nismo ni znali da se mogu pripremati tripice od neke ribe i naučili smo da za pripremu sličnog jela trebaju primjerci ribe veći od dvadesetak kila.

Sami ih nikada nismo kuhali do danas, jer su nam još kao djetetu ušle u sjećanje kao jelo koje baš i ne miriše dobro i bile su nam neopravdano odbojne. Dobra je vijest da se tripice prodaju u pravilu očišćene, bijele, narezane, polukuhane i gotovo bez mirisa, te spremne za daljnje kuhanje. U nastavku vam donosimo jednostavan i brz recept za ukusne tripice kojem ćete se uvijek rado vraćati.

SASTOJCI:

500 g junećih tripica (očišćenih, prokuhanih i narezanih)

malo suncokretovog ulja ili masti za dinstanje

100 g nasjeckanog suhog dimljenog špeka

3 glavice luka

3 – 5 češnja češnjaka

300 – 500 ml temeljca (ili vode od kuhanja tripica)

1 dcl crnog vina

Više članaka

Najukusniji do sada! 3. Weekend Food Festival od 19. do 21. travnja ponovno u Rovinju

7. veljače 2024.

Kulinarska zvijezda Ana Roš oduševila goste porečkog restorana Spinnaker

31. listopada 2023.

Imamo recept za savršenu jesensku juhu od vrganja, a dobili smo ga od ljudi čija će vas priča ohrabriti da pokrenete vlastiti posao

21. listopada 2024.

3 žlice koncentrata rajčice

1 žličica slatke mljevene paprike

prema želji  ljute mljevene paprike

3 lovorova lista

papar

2 žlice krušnih mrvica

jedna žlica Vegete

peršin

kriška limuna

kuhane-tripice
Kuhane tripice

PRIPREMA:

Polukuhane i očišćene tripice kuhajte oko 15-20 min u kipućoj vodi.

Na malo suncokretovog ulja ili masti prodinstajte luk, češnjak i suhi dimljeni špek.

Zatim dodajte ocijeđene tripice (vodu ne baciti jer se njome podlijeva dok se kuha).

Dinstanim tripicama dodati crno vino, koncentrat od rajčice, sol, papar, slatku papriku, ljutu papriku, Vegetu, lovor list, te krušne mrvice i dolijati ostatak vode od kuhanja ili temeljca.

Kuhati tripice uz miješanje oko 30-40 min dok ne omekšaju i dok se ne dobije umak željene gustoće i na kraju dodajte krišku limuna.

Kontakt – Skitnice.hr

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Šri Lanka – istinski dragulj Indijskog oceana
Novaljski makaruni na iglu, tradicija koju njeguju i najmlađi
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Aktualnosti

Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku

15. svibnja 2025.0
Učitaj više
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
marino-bloudek
Sport
Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
protiv-nasilja
Sport
Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum