Približava nam se Uskrs i radosno vrijeme kad se tradicionalno pripremamo za proslavu ovoga blagdana. U srcu Istre na Cvjetnicu je održana gastro manifestacija na kojoj je ispečena pinca od rekordna 43 kilograma!
Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava ovaj značajan period koji označava početak turističke sezone na našem najvećem poluotoku, Žminj je među prvima otvorio svoja vrata posjetiteljima na „istrijanskoj pinci“. Manifestacija je to posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču. Podsjeća nas na neka, ne tako davna vremena, kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom proslave Uskrsa.
Pinca se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je toj jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su pripremale i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle ispod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i naravno grožđice. Na kraju se vrh prereže u obliku križa i ukrasi lišćem masline.
Na ovogodišnjoj manifestaciji posjetitelji u Žminju mogli su vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložile su pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima.
no bilo je tu i pituranih jaja.
Ove je godine postavljen i novi rekord. Rekordna mega pinca teži 43 kg, čime je za 7 kilograma premašila prošlogodišnju.
U nastavku vam donosimo recept za ovu fantastičnu uskrsnu mega slasticu:
22,5 kg brašna
1,5 kg kvasca
45 cijelih jaja i 45 žutanjaka
9 l mlijeka
4,5 l kiselog vrhnja
4,5 kg šećera
23 vrećice vanilin šećera
750 grama soli
1,8 kile rastopljenog maslaca
naribana kora 23 limuna i 23 naranče
1,5 l ruma
2,25 kg grožđica
Pincu je pekla Zdenka Jakus punih 9 sati!
Vjerujemo da ovih blagdana ipak nećete imati potrebe za pincom od 43 kilograma, pa vam u nastavku pišemo recept za manju koju ćete moći ugurati u pećnicu:
1 kg brašna
4 cijela jaja
6 žlica šećera
10 dkg maslaca
1 vanilin šećer
1 dcl ruma
10 dkg grožđica
1 naribana kora limuna
10 dkg kvasca
3 dcl mlijeka
Peči 50 minuta na 150 stupnjeva.