Desert koji ostavlja bez daha, a na sličan način može se pripremiti i sa drugim bobičastim voćem.
Zbog brzine pripreme korišteni su Tena listovi za pite i savijače. Ako imate vremena i naravno volje, možete napraviti domaće tijesto jednako onome za štrukle kao u nastavku gdje je opisan korak po korak sa fotografijama Štrukli.
Sastojci u nastavku su dovoljni za 3 štrudle (jer Tena paket ima 9 listova), dok većina drugih pakiranja ima 12 listova pa možete napraviti 4 štrudle. Moramo napomenuti da su Tenini listovi trunku deblji od ostalih što je super jer su borovnice dosta sočne, pa ne dolazi do pucanja i cijeđenja tekućine van štrudle.
Sastojci:
900 gr borovnica (300gr po štrudli)
1 listovi za pite i savijače Tena
400-500 ml jogurta
8-10 žlica grisa (mi smo koristili pirov, a vi možete i običan)
3 jaja
6-8 žlica šećera
Cimet
Vanilin šećer
Prašak za pecivo
1,5 dcl ulja
Zamutite jaja, dodajte jogurt, šećer, gris sa praškom za pecivo i vanilin šećerom, cimet i na kraju ulje. Svaku koru dobro premažite smjesom (cca 7 žlica).
Prvu koru namažite smjesom, stavite gore drugu koru, koju opet namažite smjesom, rasporedite dio borovnica (150gr), pa stavite treću koru koju namažite smjesom i stavite opet dio borovnica (150gr) i na kraju zarolajte.
Kad su štrudle poredane u protvan koji ste premazali sa margarinom, premažite ih ostatkom smjese i pecite na 180 C između 35 i 40 minuta dok ne porumene.
Jeste li znali da borovnice sadrže više antioksidanata od gotovo svih vrsta voća i povrća? Borovnice su bogate vitaminom C, pomažu rad imunog sustava, te utječu na ljepotu i zdravlje kože. Zbog polifenola, borovnice su izvanredno voće za zdravlje kardiovaskularnog sistema. 100 g borovnica sadrži samo oko 57 kcal.
Recept i foto: Domagoj Sever