Chlodnik je jedna od najpopularnijih tradicionalnih poljskih juha koja se servira hladna te uglavnom jede ljeti. Priprema se od različitog povrća te obavezno poslužuje uz tvrdo kuhano jaje. Ovdje vam donosimo recept za juhu od cikle koja osim posebnim okusom oduševljava i bojom. Idealna je za vruće ljetne dane, lagana i osvježavajuća.
Sastojci za chlodnik
4 mlade cikle mlade cikle s listovima
2 oguljena i naribana krastavca
3-4 čajne žličice nasjeckanog kopra
0,5 l hladnog kefira
0,5 l jogurta
250 ml hladnog kiselog vrhnja
2 luka
prstohvat šećera
sol i papar po želji (oko pola čajne žličice)
3-4 kuhana, oguljena jaja
4-5 rotkvica naribanih
Upute
Ciklu s listovima operite u hladnoj vodi. Odvojite nožem ciklu od listova. Listove potom nasjeckajte na komade duge 1,5 cm. Stavite ih u lonac za juhu. Korijen cikle ogulite, naribajte ju i stavite u tavu.
Prelijte vodom toliko da prekrije ciklu te posolite. Pirjajte 15-ak minuta sve dok ne primijetite da je cikla omekšala i dodajte joj krastavce, rotkvice, kopar, zeleni luk, jogurt, kefir, kiselo vrhnje, sol i papar. Kuhajte još desetak minuta te miješajte pjenjačom.
Chlodnik ostavite u hladnjaku minimalno 2 sata da se ohladi, te ukrasite polovicom tvrdo kuhanog jaja koje ste ranije pripremili.
Foto: Domagoj Sever