Skip to content
  Utorak 25 studenoga 2025
Najnovije
23. studenoga 2025.Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma 22. studenoga 2025.Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše 21. studenoga 2025.Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati? 21. studenoga 2025.Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere 20. studenoga 2025.Gradovi koji u prosincu ožive u pravu božićnu bajku 20. studenoga 2025.Ženka iz Hrvatske ključna za uzgoj čupavouhih lemura u Latinskoj Americi
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Recept za stari obwarzanek i danas na stolovima Poljaka
GastroRecepti

Recept za stari obwarzanek i danas na stolovima Poljaka

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—1. travnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Obwarzanek je jedno od najprepoznatljivijih poljskih peciva. Toliko je popularan da ga se koristi i u marketinške svrhe, posebno u Krakowu, odakle izvorno potječe. Povijest obwarzaneka seže u daleku prošlost. Prvi spomen datira još iz 13. stoljeća, a danas Krakow ima i muzej posvećen obwarzaneku krakovskom.

Naziv “obwarzanek” odnosi se na proces proizvodnje i potječe od riječi “obwarzać”  što označava posebnu tehniku kuhanja prije pečenja. Naime, tijesto se ručno oblikuje u prsten, kratko se kuha u vodi kako bi se postigla kompaktna tekstura, a zatim peče posoljen i premazan makom ili sezamom. 

Imaju kratak rok trajanja, a najbolji su ako se pojedu nekoliko sati nakon pečenja.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

100 g maslaca

100 ml mlake vode

Više članaka

Zimne nóżki  

1. travnja 2023.

Ninska šokolijada, tradicija okusa ninskog kraja

23. siječnja 2025.

Ninska šokolijada u nedjelju ponovno okuplja najbolje šokolare

14. srpnja 2023.

100 ml mlijeka

25 g instant kvasca

prstohvat soli i šećera

Za posipanje: sol, mak, sezam, sjemenke

Priprema:

Mlijeko, vodu, kvasac, sol, šećer, maslac i brašno sjediniti i zamijesite tijesto. Mijesite dok ne postane potpuno glatko i ne lijepi se za prste. Dodajte po malo brašna sve dok se ne prestane lijepiti. Pokrijte kuhinjskom krpom, stavite na toplo mjesto i ostavite da se diže 20 minuta.

Stavite tijesto na ravnu površinu, oblikujte ga u valjak i razrežite na 8 jednakih dijelova. Od svakog dijela napravite manji valjak dužine 50 cm, presavijte po sredini i držeći jedan kraj rukom, drugi motajte u spiralu. Spojite krajeve tako da dobijete oblik prstena. 

U kipuću vodu pažljivo stavite obwarzanke i kuhajte ih 1-2 minute, odnosno dok ne isplivaju na vrh. Zakuhajte malo vode i stavite je u obwarzanke. Kuhajte 1-2 minute ili dok ne dođu do vrha. 

Potom ih pažljivo izvadite, složite na lim za pečenje i pospite makom, sezamom ili solju. 

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumene na vrhu.

Kontakt

Foto: Domagoj Sever

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Sękacz, poljski desert koji morate znati pripremiti
Mjesečev plato na otoku Krku
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više

11. studenoga 2025.0
Gastro

Najbolji majstori čvaraka i chef koji čuva tajne bilogorskih okusa

10. studenoga 2025.0
Gastro

Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu

30. listopada 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Lifestyle

Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma

23. studenoga 2025.0
Intervju

Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše

22. studenoga 2025.0
Aktualnosti

Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati?

21. studenoga 2025.0
Intervju

Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere

21. studenoga 2025.0
Putovanja

Gradovi koji u prosincu ožive u pravu božićnu bajku

20. studenoga 2025.0
Životinje

Ženka iz Hrvatske ključna za uzgoj čupavouhih lemura u Latinskoj Americi

20. studenoga 2025.0
Učitaj više
dht
Lifestyle

Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma

pero-kuterovac
Intervju

Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše

vjesnik-pozar-sasa-perko
Aktualnosti

Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati?

klara-siljeg
Intervju

Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere

gradovi-u-prosincu
Putovanja

Gradovi koji u prosincu ožive u pravu božićnu bajku

Čupavouha lemurica u Zoološkom vrtu Grada Zagreba
Životinje

Ženka iz Hrvatske ključna za uzgoj čupavouhih lemura u Latinskoj Americi

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum