Obwarzanek je jedno od najprepoznatljivijih poljskih peciva. Toliko je popularan da ga se koristi i u marketinške svrhe, posebno u Krakowu, odakle izvorno potječe. Povijest obwarzaneka seže u daleku prošlost. Prvi spomen datira još iz 13. stoljeća, a danas Krakow ima i muzej posvećen obwarzaneku krakovskom.
Naziv “obwarzanek” odnosi se na proces proizvodnje i potječe od riječi “obwarzać” što označava posebnu tehniku kuhanja prije pečenja. Naime, tijesto se ručno oblikuje u prsten, kratko se kuha u vodi kako bi se postigla kompaktna tekstura, a zatim peče posoljen i premazan makom ili sezamom.
Imaju kratak rok trajanja, a najbolji su ako se pojedu nekoliko sati nakon pečenja.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
100 g maslaca
100 ml mlake vode
100 ml mlijeka
25 g instant kvasca
prstohvat soli i šećera
Za posipanje: sol, mak, sezam, sjemenke
Priprema:
Mlijeko, vodu, kvasac, sol, šećer, maslac i brašno sjediniti i zamijesite tijesto. Mijesite dok ne postane potpuno glatko i ne lijepi se za prste. Dodajte po malo brašna sve dok se ne prestane lijepiti. Pokrijte kuhinjskom krpom, stavite na toplo mjesto i ostavite da se diže 20 minuta.
Stavite tijesto na ravnu površinu, oblikujte ga u valjak i razrežite na 8 jednakih dijelova. Od svakog dijela napravite manji valjak dužine 50 cm, presavijte po sredini i držeći jedan kraj rukom, drugi motajte u spiralu. Spojite krajeve tako da dobijete oblik prstena.
U kipuću vodu pažljivo stavite obwarzanke i kuhajte ih 1-2 minute, odnosno dok ne isplivaju na vrh. Zakuhajte malo vode i stavite je u obwarzanke. Kuhajte 1-2 minute ili dok ne dođu do vrha.
Potom ih pažljivo izvadite, složite na lim za pečenje i pospite makom, sezamom ili solju.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumene na vrhu.
Foto: Domagoj Sever