Špek fileki, tripice, vampi, dropci, škembići, jelo koje se priprema od očišćenog želuca (goveda, janjca, koze, svinje, divljači…) i izaziva ili obožavanje ili negodovanje. Moramo biti iskreni i priznati da su tripice bile jedno od rijetkih jela za koje smo i sami govorili da nismo obožavatelji, sve donedavno.
Prošle godine u Starom Gradu na otoku Hvaru prijatelj Neno Šoljan iz Jurinog podruma napravio nam je tripice od grdobine i oduševili smo se morskom verzijom ovog jela. Nismo ni znali da se mogu pripremati tripice od neke ribe i naučili smo da za pripremu sličnog jela trebaju primjerci ribe veći od dvadesetak kila.
Sami ih nikada nismo kuhali do danas, jer su nam još kao djetetu ušle u sjećanje kao jelo koje baš i ne miriše dobro i bile su nam neopravdano odbojne. Dobra je vijest da se tripice prodaju u pravilu očišćene, bijele, narezane, polukuhane i gotovo bez mirisa, te spremne za daljnje kuhanje. U nastavku vam donosimo jednostavan i brz recept za ukusne tripice kojem ćete se uvijek rado vraćati.
SASTOJCI:
500 g junećih tripica (očišćenih, prokuhanih i narezanih)
malo suncokretovog ulja ili masti za dinstanje
100 g nasjeckanog suhog dimljenog špeka
3 glavice luka
3 – 5 češnja češnjaka
300 – 500 ml temeljca (ili vode od kuhanja tripica)
1 dcl crnog vina
3 žlice koncentrata rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike
prema želji ljute mljevene paprike
3 lovorova lista
papar
2 žlice krušnih mrvica
jedna žlica Vegete
peršin
kriška limuna
PRIPREMA:
Polukuhane i očišćene tripice kuhajte oko 15-20 min u kipućoj vodi.
Na malo suncokretovog ulja ili masti prodinstajte luk, češnjak i suhi dimljeni špek.
Zatim dodajte ocijeđene tripice (vodu ne baciti jer se njome podlijeva dok se kuha).
Dinstanim tripicama dodati crno vino, koncentrat od rajčice, sol, papar, slatku papriku, ljutu papriku, Vegetu, lovor list, te krušne mrvice i dolijati ostatak vode od kuhanja ili temeljca.
Kuhati tripice uz miješanje oko 30-40 min dok ne omekšaju i dok se ne dobije umak željene gustoće i na kraju dodajte krišku limuna.